Wat is SEO?

In dit artikel tracht ik SEO uit te leggen en welke twee soorten het meeste voorkomen. Ik weet dat vele onder jullie reeds weten wat SEO is. Maar dit artikel is om naar terug te verwijzen elke keer ik het woord gebruik zodat mensen die nieuw zijn in het SEO wereldje kunnen volgen zonder dat ik mij zelf in elk artikel moet herhalen.

zoekmachine-optimalisatie-seo

Wat is SEO?

SEO is een Engelse afkorting voor Search Engine Optimization. Vrij vertaald gaat het hier over zoekmachine optimalisatie. In eigen woorden betekend het zo veel als:

Verschillende technieken toepassen om een website hoger in de Google zoekresultaten te krijgen wat resulteert in meer bezoekers.

Geschiedenis van SEO

SEO bestaat al zo lang als er zoekmachines zijn. In begin Yahoo en nadien Google en Bing (zoekmachine geschiedenis). SEO is samen geëvolueerd met de zoekmachine Google. Want dit is en blijft de belangrijkste tot op vandaag. Waarom zeg ik mee geëvolueerd, sommige mensen die aan zoekmachine optimalisatie doen proberen met achterpoortjes goed te scoren in Google.

In het Engels noemen ze dit black head of grey head SEO. Je doet niets illegaal maar het zijn oneerlijke praktijken. Omdat Google relevante en kwalitatieve resultaten wil tonen past zij regelmatig haar zoek algoritme aan. Hier door werken sommige SEO technieken minder goed of hellemaal niet meer. Met als gevolg dat er nieuwe of aangepaste technieken ontstaan.

Twee soorten SEO: Op pagina en Af pagina

In het Engels spreken we van Off page en On page SEO. De letterlijke vertaling klinkt een beetje raar in de oren. Ik verkies zelf ook de Engelse benaming, trouwens de meeste artikels die over SEO worden geschreven zijn in het Engels. Ik ga de twee technieken héél kort beschrijven omdat je alleen al over deze twee termen honderden artikels kan schrijven. In toekomstige artikels zal ik elke tactiek apart bespreken.

Op pagina SEO is alles wat je kan optimaliseren op de website zelf opdat google je site hoger gaat waarderen.

  • Kwalitatieve artikels publiceren
  • Artikels optimaliseren voor SEO
  • Site optimaliseren voor SEO
  • Zoekwoord onderzoek en optimalisatie (keyword research)

Af pagina SEO is alles wat je kan doen om hoger in de Google zoekresulten te komen zonder iets aan te passen aan je website.

  • Links bouwen naar je site
  • Sociale media
  • Adverteren
  • Podcasts
  • Youtube